Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is vooral een kwestie van doen!

Daarmee is het woord ‘Ondernemen’ direct verklaard. Blijven ‘Maatschappelijk’ en ‘Verantwoord’ over. PWG Veiligheidskleding vult dit op verschillende manieren in:

De relatie tussen Max Havelaar / Fairtrade en PWG Veiligheidskleding
PWG heeft rond 2006 samen met enkele partners als eerste in Nederland werkkleding ontwikkeld en geproduceerd dat het Max Havelaar-keurmerk mag dragen. De verwerkte katoen voldoet niet alleen aan de criteria van Max Havelaar, het is tevens biokatoen. De samenwerking loopt ook nu gewoon door en het werken met deze fairtrade producten zit letterlijk en figuurlijk verweven in onze werkwijze en bedrijfscultuur. Zo levert PWG haar bijdrage bij aan MVO en het verduurzamen van onze wereld.

Max Havelaar 
Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade concentreert zich op arme katoenboeren in ontwikkelingslanden die onze steun hard nodig hebben. Koop producten die gemaakt zijn van Max Havelaar Fairtrade gecertificeerde katoen en je weet zeker dat de katoen is ingekocht volgens eerlijke handelsvoorwaarden bij kleine boeren in ontwikkelingslanden. Een eerlijke prijs stelt hen in staat de toekomst in eigen hand te nemen. Een eerlijke prijs creëert ruimte om zelf aan de slag te gaan met milieuverbeteringen en sociale vooruitgang. Het onafhankelijke Max Havelaar / Fairtrade keurmerk garandeert u dat de katoen in dit product gecertificeerd is volgens de internationale Fairtrade handelsvoorwaarden.

Biokatoen 
Biokatoen is natuurlijk geteelde katoen zonder toevoeging van grote hoeveelheden kunstmeststoffen, pesticiden en ontbladeringsmiddelen die de conventionele vervuilende katoenteelt inzet. Bij de conventionele teelt van katoen raakt de bodem te snel uitgeput door veelvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen en monoteelt.

Bij de teelt van Biokatoen tracht men het evenwicht tussen mens en natuur te herstellen via: 

  • Wisselteelt (in dit geval afwisselend katoen, sojabonen, maïs en tarwe). Zo vindt de katoenplant opnieuw alle voedingselementen in een goed uitgebalanceerde grondstructuur.
  • De toepassing van botanische plantenextracten: met bijvoorbeeld extracten van het zaad en de bladeren van de bittere Neem-boom wordt ongedierte bestreden.
  • Schadelijke insectenpopulaties worden ook ingetoomd door het inschakelen van andere gunstige insecten-predatoren, zoals het lieveheersbeestje of de gaasvlieg.

1 + 1 = 3
PWG Veiligheidskleding streeft naar steeds verdere verduurzaming van haar producten en dienstverlening. Zo zijn in de hier afgebeelde producten Biokatoen en gerecycled polyester verwerkt. Ook streven wij ernaar om de afgedragen werk- en veiligheidskleding van onze vaste klanten waarmee wij inwisselovereenkomsten hebben gesloten zoveel mogelijk voor recycling gereed te maken.

Het afgebeelde kledingstuk is gemaakt van een katoen-polyester mix. Het katoen is biologisch geteeld én gecertificeerd door Max Havelaar en tevens is gebruik gemaakt van gerecyclede polyester.

Ook dit kledingstuk is gemaakt van Biokatoen plus gerecycled polyester en draagt het Max Havelaar-certificaat.

Meer over Biokatoen